Agroindustrijski sektor: Bh. privrednici traže partnere u Turskoj

Bez autora
Apr 13 2015

Firma Eko plod iz Sarajeva orjentisana je uglavnom na domaće tržište, te susjedne zemlje Srbiju i Crnu Goru. S obzirom na to da uskoro počinje proizvodnja u novoj fabrici čipsa u Hrenovici kod Prače, Eko plod mora pronaći nova tržišta. Bavimo se proizvodnjom pomfrita, te zamrzavanjem i pakovanjem jagodičastog voća, posebno malina i jagoda. Fabrika u Prači ima kapacitet šest tona pomfrita dnevno, a planiramo otkupiti i 1.000 tona malina u ovoj godini. S obzirom da imamo takve kapacitete, a naše tržište je malo, planiramo izvoz u Tursku i druge istočne zemlje, ali ima interesa i na Zapadu. Prema tome, očekujemo dobar posao. Evo, pokušavamo i sa ovom delegacijom nešto dogovoriti, najavili smo razgovor sa četiri firme koje se bave sličnom proizvodnjom kao i mi, kazao je pred početak poslovnog susreta sa privrednicima iz Turske član uprave Eko ploda Hilmija Hodović.

Agroindustrijski sektor: Bh. privrednici traže partnere u TurskojFirma Eko plod iz Sarajeva orjentisana je uglavnom na domaće tržište, te susjedne zemlje Srbiju i Crnu Goru. S obzirom na to da uskoro počinje proizvodnja u novoj fabrici čipsa u Hrenovici kod Prače, Eko plod mora pronaći nova tržišta.

"Bavimo se proizvodnjom pomfrita, te zamrzavanjem i pakovanjem jagodičastog voća, posebno malina i jagoda. Fabrika u Prači ima kapacitet šest tona pomfrita dnevno, a planiramo otkupiti i 1.000 tona malina u ovoj godini. S obzirom da imamo takve kapacitete, a naše tržište je malo, planiramo izvoz u Tursku i druge istočne zemlje, ali ima interesa i na Zapadu. Prema tome, očekujemo dobar posao. Evo, pokušavamo i sa ovom delegacijom nešto dogovoriti, najavili smo razgovor sa četiri firme koje se bave sličnom proizvodnjom kao i mi", kazao nam je pred početak poslovnog susreta sa privrednicima iz Turske član uprave Eko ploda Hilmija Hodović.

Regija Çanakkale

Dodao je kako će u proizvodnji biti zaposlene 22 osobe, a ugovorena je i saradnja  sa 300 kooperanata, posebno za proizvodnju krompira jer fabrici treba 3.000 tona krompira godišnje, te 150 kooperanata za maline.

Eko plod je samo jedna od desetina bh. kompanija koje su zainteresovane za saradnju sa turskim agroindustrijskim preduzećima iz regije Çanakkale. Jučer je na poslovnim susretima u Vanjskortgovinskoj komori BiH bilo 20 kompanija iz ove turske regije.

"Želimo poboljšati našu trgovinsku razmjenu i pokušati nagovoriti turske kompanije da investiraju u BiH, jer nismo zadovoljni turskim investicijama, s obzirom na to da imamo dobre odnose između država. Nadamo se da će poslovni susreti rezultirati nekim ugovorima i uspostavljanjem saradnje između kompanija", kazao je Bruno Bojić.

Vanjskotrgovinska razmjena BiH i Turske u agroindustrijskom sektoru u prošloj godini porasla je za 20 posto. Dobro je što BiH sve više izvozi u Tursku, posebno meso i ulje, kao i ostale proizvode biljnog i animalnog porijekla, međutim pokrivenost uvoza izvozom nije na zadovoljavajućem nivou, jer iznosi 46 posto.

EU standardi

"Usvajanjem EU standarda, posebno za izvoz animlanih proizvoda, bićemo u mogućnosti da povećamo izvoz, prije svega u EU, ali i Tursku", kazao je Bojić, te dodao kako nema barijera u trgovini između BiH i Turske, ali je problem tranzit proizvoda kroz zemlje članice EU do Turske.

Sefer Kaya Üzen, predsjednik Izvršnog odbora Robne berze Çanakkale istakao je kako je cilj posjete da se izvrši analiza proizvoda koje imaju privrednici iz dvije zemlje, te da se vidi kako se ti proizvodi mogu dovesti u sinergiju.

"Želimo ostvariti jače veze u privredi", kazao je Üzen i najavio učešće privrednika iz regije Çanakkale na sajmu turskih proizvoda, koji će se održati u maju u Sarajevu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik